Wednesday, September 17, 2014

Janda Baik ke Bukit Tinggi

Assalamualaikum /hihi

Cuti penggal sekolah datang lagi. Maka dengan  itu mak ayah pun kena plan vacation untuk anak2 sekali lagi. Kali ni kita dok jauh dari ibu kota. Sunyi sepi aman dan damai. 

Anak: "Kita nak pegi mana ibu?"
Aku: "Tanya babah"

Anak: "Kita nak pegi mana bah?"
Laki aku: "Ikut je"

hahaha...lagi senang jawapan laki aku. Dah budak2 terpinga-pinga tak tau mak ayah diaorang nak bawak ke mana. Surprise le konon.


Hari 1

Selamat sampai di Janda Baik. Kami stay kat Cheringin Hills Hotel & Spa. 
Sejuk nyaman je environment kat situ. Maklumlah hutan keliling. 
Nasib baik takde kera monyet segala. Bertolak dari rumah waktu tgh. Checkin hotel dalam pukul 4.30 ptg. camtu sebabnya ada melawat kawan aku bersalin kat kg Janda Baik tu jugak.

 Sesampai je budak2 ni dah tak sabar nak terjun dalam pool tu. Aku temankan je walaupun takleh nak join disebabkan faktor tertentu...hahaha
Kalau tak mau kering air kolam tu kalau aku join sekali.

Lepas swimming lewat petang tu, bersiap untuk keluar dinner. Lepas solat maghrib terus cari kedai makan. Kalau dah dok kg, bab2 makan ni memang tak payah nak risau. Kedai makan berlambak.
Naseb baik dapat yang sedap. Bihun 'sup meletop' tajuk album dia...hahaha. Memang sedap. 


Hari 2

Hari kedua kita ke Bukit Tinggi. Taman Jepun ni aku dah lawat 5 tahun dulu kot. 
Adalah perubahan sikit2. Perubahan yang semakin elok.

Menonong je anak dara aku.

Paling lambat 2 lelaki ni tau. Semput ahkak dek daki tangga ni. 
Umur dah 3 series memang mencungap napas.

Eh...menghayati keindahan sangat ni...hahaha






Mak dara dan anak dara jepun. :)




Teringin beno nak begambar style Muradosmann. Paksa laki aku buat gini. 
Bole laaa...Muradazmann :)


 Restoran makanan jepun pun ada. Sape yang nak rasa makan bersuasana jepun silalah singgah.




 Letih mendaki berjalan, rehat makan ais krim.

Lepas lawat taman jepun tu turun pulak ke Colmar Tropicale.
Ala2 perkampungan di Perancis.
Cantek bangunannya.



Melayan budak2 ni main belon.


Present daripada abang hasil main kail itik. Dapat 2 ekor teddy bear kecik tu sebab 2 kali dapat itik bernombor. Sukalah si adek. Tq abang!















Abang yang gigih nakkan sangat present tu. So babahnya layankan.
Petang balik ke Janda Baik semula. Jalan2 petang kat kawasan kg tu sambil makan pisang goreng ngan cekodok pisang memang syok! 
Malam tu kitaorang tak ke mana. Dinner light2 je sebab siang dah makan banyak.
Laki aku je yang rajin bawak budak2 minum2 kat cafe hotel. 
Aku dah terbaring keletihan. Tak kuasa nak ngekor. 


Hari 3

Last day, checkout. Sempat lagi main belon dua beradik ni.
View yang sangat cantik.
Aku seriau je tengok si abang berdiri tepi tebing tu. 



 Ececeh...anak dara aku posing. Frozen girl. 

On the way nak balik singgah pulak kat kedai kopi ni. 
Kedai kopi ala2 resort. Macam kat Bali pulak rasa.
Makanan kat situ santai2 jelah. Minum2 sambil cuci mata dengan pemandangan hijau.




Lanskap yang unik dan ada style. 

 Suasana kat dalam kedai. Dipenuhi dengan barangan antik dan lama ratusan tahun dulu.
Terus teringat zaman kecik2 dulu arwah nenek aku simpan pinggan mangkuk lama dari China. 
Sama lebih kurang macam kat kedai ni.






































Unik...cantek...kagum sekejap. Lepas minum2 moh kita balik Melaka.
Percutian yang sangat santai aku rasa. Tak tekejar2 masa sangat. Light n easy.
Apa2 pun Janda Baik memang terbaeekkk!!

Nanti next cuti sekolah kita pegi jalan2 lagi ye!

Ok /bye

Tuesday, July 22, 2014

TUP..TUP..DAH NAK RAYA!

Assalamualaikum.../hihi

Tak terasa Ramadhan akan berakhir tak lama lagi. Tinggal beberapa hari lagi nak raya.
Aku bukan fikirkan sangat pasal raya2 ni. Tak sempat nak fikir pun.
Laju je masa tu beredar. Sedih sebab Ramadhan bulan yang mulia bakal meninggalkan kita. :(

Persiapan untuk anak2 je lebihnye pun. Aku takat baju kurung 2 pasang je :( sedih ai tau...
Persiapan rumah takde yang baru pun tahun ni. Pakai je langsir lama, karpet lama, sofa lama, balang kuih yang lama...Elok lagi nak tukar buat ape kan...Aku cuma beli runner meja je...
Jangan membazir ok. Amalan syaitan tu...hikhik...

Kemas rumah pun takdelah beriya sangat aku ni.
Sebabnya hari2 aku kemas rumah walaupun bukan hari nak raya.
Tau2 jelah perangai aku ni. Sukakan rumah yang sentiasa bersih.
Bukanlah nak kata aku ni pembersih sangat. Idakle gitu. Tapi aku memenag suke mengemas.
Dari anak dara kot aku memang macam tu.
Tapi satu benda yang aku kurang suke nak buat...adalah memasak...
Boleh memasak tapi taklah jadi feveret rutin...haa gitu...

Start dari awal puasa hari tu adelah 2 3 kali selang seli berbuka hari minggu di rumah mak and mak mertua.
2 kali je kot aku makan kat luar. Yang lain semua aku masak sendiri...haaa teror tak?
Motif cite masak sendiri? hahaha...sangat sesuatu kan...
Time bulan puasa nilah aku nak tunjuk skill memasak kat suami dan anak2.
Dorang tak tau aku google cari resepi lapanploh kali...hahaha
Takat nasi ayam, ayam madu, ikan siakap stim limau pun nak tengok resepi...bepeloh mak hencik menyiapkannya. Nasib baik jadi :)
Takpe yang penting usaha nak memasak. Sedap tak sedap belakang kira.

Persiapan untuk family sendiri aku rasa dah 80% siap. Cuma untuk mak ayah aku je belom settle.
Masa sangatlah suntuk. Malas betul nak keluar besopping lagi.
Hazab aku rasa sopping time nak dekat raya ni. Sesak nafas kat dalam sopping kompleks tu.
Takde ruang yang kosong. Semua penuh manusia. Dengan cuaca panas lagi. Huiii..sabojela..
In Sya Allah sempat. Akan ku gagahkan jugak untuk besopping lagi demi mak ayah tercinta...hahaha

Apa lagi...haaa...aku plan nak jahit manik kat lengan baju kurung aku tu.
Tengah gigih menggoogle kat utube cara2 dan kekdah nak menjahitnye tu.
Manik2 semua aku dah siap beli. Tinggal proses nak jahit je.
Aku takut jadi lain lak kang baju aku tu. Seram gak ni...hahaha
Ape2 pun doakan aku berjaya merealisasikan manik2 tu menjadi yang sepatutnya ye...
Resultnya nanti aku blogkan kemudian.

Sekian saja.../bye

Wednesday, May 28, 2014

SUPERHERO

Assalamualaikum /hihi


Lame beno rasenye tak tulis blog. Kekok rasa pulak. 
Malas yang teramat sangat. Kalau unta padang pasir tu malas aku lagi doploh kali malas. hahaha


Takde ape cerita sangat. Cerita hujung minggu lepas je.
Jalan-jalan cari bapak budak punye baju.
Nak pakai t-shirt superhero katanya. Anak ok je bapaklak yang hover tau.
Layankanje...



Sementara tunggu bapaknye memilih superhero, anak2 posing dulu. 
Kang takut lelama bosan pulak budak duaorang ni. 
Teruja jumpa ironman.





Apelah pekdahnye ko dok tegantung gitu wahai spiderman. 
Nanti darah turun ke kepala, tak elok tau.
Gitule gamaknye dialog laki aku.



Ini le rupe t-shirt superhero tu. Tapi pakcik ni tak ambik captain america ni.
Tak ganas katenye. Dia berkenan volverin. 
Aku tak kuasele pulak nak ambik gambar volverinnye tu.




Muka puas ati dapat volverin.


Tak beli yang ini tapi dapat sarung n bergambar pun jadilah. 
Mana larat kalau selai dah 160 hengget. 
Kalau aku suh beli baju gitu...idok le teman!
Baik aku beli baju kat jusco.
Dapat behelai2.
"Dah minat bro!" bak kata laki aku...


Suke hatilah bang.../bye