Monday, December 16, 2013

NAK KE MANA?



Assalamualaikum...

Cuti sekolah dah lama start...dah nak habis dah pun...tapi aku sefamily belum decide nak bawak anak2 cuti ke mana pun. Boleh cam tu? Cuti sekolah dah separuh jalan tapi tak gak bejalannye anak2 aku tu. Sian diaorang. Selalulah tanyakan babahnye bila nak pegi becuti. Babahnye buat dekk je bila anak2 tanye. Sabau ye wahai anak2ku. Babah korang tengah berusaha nak penuhkan poket dulu. Habih korang ingat pegi becuti bayar hotel, makan minum, duit minyak tol boleh pakai daun jeke? Haruslah pakai duit nak oii...

Hamboiii...anak2 sekarang ni mane same ngan zaman aku dulu. Asal cuti sekolah je dah plan dalam kepala diorang ni nak pegi becuti mane. Siap bagi list kat mak ayah tempat2 yang diaorang target nak pegi...kemain lagi. Kembang kempis kembang kempis mak ayah cari duit sebab nak penuhi permintaan anak2. Yelah walau becuti dalam malaysia je pun mesti nak beduit gak kann...apatah lagi obersea...memang ahkak tak mampu le...hahaha...

Zaman aku dulu takdenye nak request2 mak ayah pegi becuti ni. Dok je ko kat umah adek beradik kat rumah mengadap tv layan cite katun sampai nak muntah sepanjang cuti sekolah tu. Sebab aku tahu condition mak ayah aku macamane waktu tu. Susah. (ke buat2 susah) hahaha... Ko ceritalah pegi becuti kat hujung dunia ke, benua eropah ke, ade aku kesah...melopong jelah mulut tu dengau kawan2 cerita pengalaman becuti negara orang...sian aku tau...Sedih! Paling jauh tempat aku penah pegi mase sekolah dulu Cameron Highlands. Naik bas rombongan sekolah. Waktu tu aku darjah 6. Pakai duit sendiri tau bayar tambang. Bukan mak aku tak bagi duit tapi aku yang nak guna duit sendiri. Aku kumpul 30 sen sehari...lelama dapat pegi Cameron Hinglands...haaa ko mampu? hahaha...

Anak2 sekarang tak sama macam dulu. Ape nak list down je. Ape yang mak ayah pikirkan boleh and sesuai akan ditunaikan. Tu sume sebagai reward untuk diaorang penat 11 bulan bangun pagi2 pegi sekolah lepas tu sambung ke sekolah petang pulak. Kalau kita di tempat diaorang rasenye tak sanggup petang2 tu pegi sekolah lagi. Nak melepek tido je kan...so apelah salahnye setiap cuti sekolah bawa diaorang pegi becuti.

Nak pegi mane tak tahu lagi. Tapi yang pasti suamiku itu suke ke tempat yang tak panas. Bercuaca dingin dan sejuk. Feeling2 cam kat korea katenye...pffttt. Lagi aku tak boleh blah kalau dia feeling2 macam Lee Min Ho pakai winter jacket, dengan skaf kat leher, rambut ala2 kpop, kasut sneakers converse...puiii...muntah darah aku...pitam terus.

Aku pun memang jenis suke bejalan. Pantang je laki ajak ke mane2 cepat je aku keluarkan beg packing kain baju...haha...tegak je telinga ko kan bila dengar nak bejalan... :)) Makan angin...gile tak suke? Pantang dilawa...laju je...

Aku suke pegi tempat2 yang tak sibuk. Rilek2 lepak sambil minum teh dan makan blueberry cheese kek...hahaha...ko dah kenape? Takat nak minum teh lepas tu makan cheese kek, kat secret recipe pun bolehle der...eh...lantaklah. Suke ati akulah nak makan ape kan...yang penting tempat tu tak ramai orang sangat. Kang takde orang langsung kate baek aku becuti dalam hutan je...hahaha...

Ape2 jelah...yang penting anak2 happy, aku n suami pun happy. :)

So...kepada korang yang akan atau tengah becuti selamat beristirehat and bergembira.
Jaga diri...bye.