Friday, June 7, 2013

Kami Makan, Kamu Tengok

Assalamualaikum /hihi

Kan dah kate, makan2 ni memang aktiviti feveret keluarga aku. 
Ade rezeki lebih kitaorang selalulah makan same2.
Macam ni...


























Nampak taaak? Takde ruang kosong pun kan atas meja tu. Rakus memasing.
Tak boleh blah muke laki aku. Jakun. *sapepunyelakilahni?*
Kami makan kat Restoran Ikan Bakar Muara Sungai Duyung. Pergi mase musim cuti sekolah..oh mak aiii oghang punyelah hazab ramainye. Belaga2 bontot nak jalan, sempit...hahaha

 Antara menu femes kat situ, macam biasa sotong goreng tepung.

 Udang goreng sambal. *silateliur*

 Kicap cili yang dah cair2 skit sebab tuan kedai nak save d bajet kicap sebab orang ramai. 
Verry2 derrr tuan kedai ni tau...hahaha

 Ikan siakap sweet n sour

 Sayur cendawan campur. mmmm...yang ni  tak sedap sangat kot. Macam sayur aku masak kat gumah je. 

 Ketam black pepper. Yang ni memang bapaakk sedapp...

 Ikan siakap bakar biasa...so rasenye mcm ikan bakar kat mane2 kedai jelah kan.
Tapi makan ngan nasi lemak, cicah kicap cili...pergghh...meleleh!

 The three gegirls in Pakcik Kasims family.
Ade penah sekali tu kitaorang pegi mengundi sesama. Jumpa pulak group kengkawan mak aku.
Makcik2 tu dok sume kate adek aku yang tudung oren tu anak sulung... padahal dia anak no. 3...hahaha
Aku ngan adek yang tengah tu mulalah riak sekejap siap belagak cam anak bongsu...hahaha


The boys yang perut dah tahap tepu tapi masih lagi pulun kasi habis. 
Adek aku, laki den ngan laki si adek.

The kiddos...semua cousins lelaki sorang je pompuan anak aku Liya. Dia ikut atuknye pegi Putrajaya time ni so takdelah dia di  dalam ini gambar.
Yang kocik sekali tu Ijat, yang paling besar tu anak aku si abang and tak kecik tak besar tu Aiman. 

Adek bongsu aku Naim...gigih mengokel ketam.

 Tapi gigih lagi yang ini...

Yang ini pun same...

 Makcik Umi ngan Pakcik Kasim makan sopan je. Tak macam anak menantu meroyan time makan...hahaha

Mak aku ni sebenarnya takleh makan seefood banyak sangat. Takut gatal2 katenye...tapi kalau dah depan mate, lupe gatal2 tu kan...


























Haaa kauu...macam spesis piranha makan kat sungai amazon. Tak hengattt. 
Dah makan baru aku teringat nak diet.
Padehal dua bungkus nasi lemak ngan ketam dua ekor, udang berekor ekor aku sebat, baru insaf nak diet...puiii.

Lepas makan dok rilek2 tengok sunset kat muara.
































Dah kenyang mari kita balik dengan hati yang senang dan perot yang mengening...hahaha

Thanks for reading /bye

Monday, June 3, 2013

CUTI vs KAHWIN

Assalamualaikum /hihi

Sempena cuti sekolah ni ramailah yang mengikat ikatan suci dengan perkahwinan. Tak terlayan dengaan jemputan kahwin yang banyak. Kawan kawen, sepupu sepapat kawen, jiran satu taman pun kawen...yang mane satu nak pegi dulu ni? krem kepala ahkak ni...

Kalau nak diikutkan memang aku ni malas nak pegi kenduri2 kawen ni. Bukan ape, dengan panasnye cuaca yang tak menentu sekarang ni...migrain kepala. Semalam sempatlah gak pegi satu wedding ni yang lokasinya adalah jarang dibuat oleh orang melayu kita. 

Meh aku tunjuk gambar, tapi iskit jelah yang aku snap sebabnye panas terik. 
Tak tahan dah bepoloh ahkak ni hah...:)

 Wajib tayang gambar aii dulu...
Nak ke lokasi majlis tu kenalah lalu ikut laluan pejalan kaki yang dikelilingi dengan kehijauan flora. *floralesangat*
Sejuk mate memandang tapi bepoloh gaklah ketiak aku ni dok jalan menapak ke khemahnye tu heh...

Lepas tu pic suami dan anak bujang aku...ni mase lepas makan. Cuci2 mate dengan pemandangan sekeliling.

Berkonsepkan garden wedding. Nampak fresh dan sangat verstyle. 
Pengantin memilih merah dan putih sebagai warna tema. Sangat memberahikan...auwwww!

Simple but nice :)
Aku ni malas nak ke pelamin kat sinun tu. Jauh nak menapak. Snap dari jauh jelah.

Yang comel tulah pengantinnye...muda belia lagi aku rase.
Sebab yang jemput kitaorang ke majlis ni adalah abang kepada pengantin perempuan tu.
So, pengantin tu memang aku tak kenal lanagsung...boleh? hahaha...

Ikhwan yang semakin bit besar dengan maknye...

Tu diaaaa...signboard nak ke rumah pengantin. Kalau ade dua tiga nama pengantin yang same tak ke ko konpius nak ikut yang mane satu? Kang tersilap pegi umah pengantin, selenger je muke makan kenduri salah umah...hahaha

Ape-ape pun selamat pengantin baru kepada pengantin2 di Malaysia yang baru menempuh alam rumah tangga yang sangat mencabar ini.
Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat...amin!

Thanks for reading /bye