Monday, October 29, 2012

Alhamdulillah...rezeki anak-anak :)

Assalamualaikum

Last week, boring dok rumah aku ajak hubby shopping kasut kerja dia. Bukan dia takde kasut tapi saje nak belikan. Ada masa aku ni murah hati tapi biasanya akulah manusia paling kedekkss..hehe..
rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari..takmo..takmo..

Dengan pantasnya anak beranak ini ke AEON Bandaraya Melaka malam tu. Mentang-mentang ade orang nak belanja kan..laju je laki aku tu bawak keta. 


Nilah yang dikatakan rezeki anak-anak. Mana tahan tengok bapaknye aje yang berkasut baru, diaorang pun sebok memilih sama nak gak wedges and sandal baru. Hmmm..yelah takpelah pilihlah nak..mak redha. Dah semua tayang kasut baru memasing, takkan aku dok melopong nengok je kan..terpaksalah beli gak untuk diri sendiri..hihihi..


Penat jalan-jalan shopping, kita rehat makan and minum pulak kat restoran SeeU Steamboat. Malas nak keluar, sekalilah makan kat dalam AEON tu, senang takyah nak pikir-pikir lagi. Lagipun aku tak pernah masuk restoran tu. Biasanya aku kalau nak makan steamboat pegi kat Johnny je or kedai makanan thai kat luar tu. Tak rugi mencuba yang baru kan..


Ni aku order seefood set. Macam-macam rupe ade. Pink bear tu sebenarnya isi ikan. Dibuatnye gitu untuk tarikan anak-anak makan ikan. Idea yang bagus. Aku suka kupang dia..mmm..memang sedap..besar-besar lak tu..dah mendidih kuahnya masukle dalam mangkuk, makan lak ngan sambal cilinya..yaa ampun..mak mentua lalu pun compom tak perasan..sedapnya tak terkata..


Si adek, konon-kononnya dialah yang masak sup tu. Siap nak serve kan aku tu. Yelah..time kekecik gini memangle rajin, dah besar besok..bertempek..


Dulu abang memang tak suka makan dish yang berasaskan seafood. Lauk dia hari-hari telor goreng ngan sambal je. Sekarang dah ok skit. Tekak dia dah boleh terima makan makanan tu. Maklumlah..dah besar kan..


Aku saje je suruh hubby snap banyak kali dengan harapan dapatlah pose angle pipi yang paling kecik. Tapi nampak gak tembamnya..ape nak buat. Takpe..takpe..akan kuikhtiarkan ye nanti..

Thanks for reading :)

Wednesday, October 10, 2012

ADEK IPARKU KAHWIN (PART II) - AT PUSPANITAPURI, PUTRAJAYA

Assalamualaikum

Haaa..seperti yang aku janjikan, majlis resepsi persandingan adek ipar aku telah diadakan pada 
29 September 2012 bertempat di Dewan Puspanitapuri, Putrajaya. Nak tahu hebat ke tak, jom kita saksikan..(macam host NONA pulak..jangan jeless ye..heehee..)

Rombongan pengantin lelaki mengambil tempat sementara tunggu pengantin diarak masuk. Macam biasa aku setable ngan ahli family yang lain (Liza n Olin)

Mak ngan ayah kena dok kat area lain bersama2 dengan tetamu VVIP. Pihak pengantin perempuan telah sediakan barisan kerusi khas berhadapan dengan pelamin yang super cantek dan indah iteww..untuk acara menepung tawar si pengantin nanti. So diaorang kena get ready for that.

Adek beradik, ipar duai, anak buah belah my pak mentua (Chinese) pun ade sekali. Sangat meriah. Diaorang sangat teruja tengok dewan nan indah itu dihias bagai istana. Hmmmm bukan kate diaorang aku pun menjakun same dok tengok wedding yang camgini punya hebat..heehee..

Kitaorang apa lagi, memulakan tugasan memasing dengan pantasnya..chatting2, tangging2, possing2..ken..baju kurung moden ala2 saloma yang aku pakai tu adalah sama dengan adek2 iparku ye. Diaorang beriya beno nak pakai sedondon. Nasib baik adek ipar pompuan 2 je, kalau 5 tak ke dah macam kendarat..heehee..

Pengantin sampai daahh..comelkan? Sweeeet sangat..:)

Bagai pinang dibelah-belah..eh eh apakah? (merepek)

Bertemakan lagu 'Sedetik Lebih' dendangan abang Anuar Zain..wahh..terus terpanggil abang kan..muahaha..pengantin melangkah naik ke atas singgahsana pelaminannya (ayat bangsawan kooo..)

Acara menepung tawar oleh parents dan wakil keluarga pihak lelaki. Ni first time tau pak mentua ai tu menepung tawar pengantin. Masa aku ngan Olin kawen dulu, takdenye dia nak menepung apatah lagi nak menawar..hahaha (mmmaaf ye ayah..gurau2 je)

Acara memotong kek.
Baguss..baguss..sedap keknya (Hanis kata)
Takdelah..aku memain je. 

Lepas tu pengantin beransur ke meja makan bersama VVIP dan mereka2 yang menepung tawar tadi. Yang peliknya tu..acaner laki aku boleh ade kat atas tu? Kemain lagi dia.

Last sekali acara wajib..bergambarlah ape lagi. Sebatalion rombongan pengantin lelaki datang. Gamat..ape2 pun ianya sangat best and happening. 

Majlis perkahwinan belah pengantin lelaki di Melaka akan menyusul nanti ye..sila sabar :)

Tuesday, October 9, 2012

ADEK IPARKU KAHWIN (PART I) - AT PUTRAJAYA

Assalamualaikum

2 minggu lepas, adek ipar aku si Azmil dah bernikah. Tak sangka akak ko dah berumah dan tangga Mil..sobs..sobs..Tu yang sibuk sampai tak berupdate blog aku ni (alasan kan??). 28 September 2012 adalah tarikh keramat ikatan pernikahan Azmil  dan Hanis. Yeah! Welcome to the club Hanis. Bertambah lagi satu ahli persatuan menantu2 En. Shamsuri (FIL) dan Pn. Maimon (MIL) heee... Moh le kita nengok gambo...

Adek ipar aku nih memula buat2 rilek jekan. Menonong je jalan sesorang. Padahal dalam hati dup dap dup dap jantung nak gugur...

Berposing dan menggediks itu adalah sinonim dengan kami. Maafkan jelah yek. Dari kiri tu, Liza (adek ipar), yang tengah tu akulah yang comel itu.. muahahaha.. dan Olin (adek ipar lagik). Untuk majlis pernikahan ni kami tak pakai baju ikut warna tema pengantin tapi ikut suka hatik nak pakai baju hape kan.

Di perkarangan rumah pengantin perempuan di Presint 9, Putrajaya.

Azmil & Hanis :)

Majlis akad nikah dan lafaz taklik. Teruja sambil melopong mulut tengok pelamin pengantin tu. Meletop ko. Cantekss sangat. 
Mereka sah sebagai suami isteri dengan sekali lafaz nikah sahaja. Caya lu Mil..

Acara batal air sembahyang dengan sebentuk cincin platinum bertakhtakan berlian. Mmmm... curlasss kan.

Lepas tu pakaikan rantai tangan emas pulak. Rantai tangan emas tu adalah maskahwinnya. Mengelipp u..

Sebentuk cincin platinum dari isteri untuk suami tercinta.. wahhh gitewwww.. i lap u.. u lap me.. ahaks..

Ampunkan saya bang... hahaha (mintak mahap tak memasal, giler ke ape ko ni farah)

Dah boleh kiss kiss muahh muahh

Bergambar kenangan dengan barisan neneks pengantin. Pak n mak mentua jangan dilupa yek. Mak sedara sepupu sepapat. *Promote skit; hantaran kaler purple tu haakaak yang buat ye sila ambil perhatian.. muahahaha (syok sendiri ko kan..kan..)

Orang kuat di belakang tabir, Pak Andak, Hubbyku n sepupunya Fezal. Belawan ngan abang man ko tu pipi sape paling gebuss bulat..

Sebelum berangkat pulang sempat poss poss manje sambil nunggukan 'En. Besans' tu berbual.

Same naik. Comei gak laki mak ni eh.. (sambil kembangkan hidung) ngehngeh.. jgn ko nak perasan yek. Orang lain yang menikah ko laki bini  menggedik bergambo semesra alam.. daahh sudahh!

*Cerita majlis risepsi belah pengantin pompuannye aku upload nenanti yek.