Tuesday, April 24, 2012

Opening Launching



Assalamualaikum...

Pengumuman ye semuaa... akak ni ade bukak bisnes kekecik... menjual secara online pakaian muslimah termasuklah baju kurung pahang, moden, kasual dan pelbagai lagi. Sudi2kanlah membuat lawatan ke lovelydovescollection.blogspot.com... walau tak seberapa tapi penghargaan dan sokongan anda di luar sana sangat saya harapkan... thank for viewing:)

Friday, April 6, 2012

MADINAH AL-MUNAWWARAH PART 1

Assalamualaikum...

Rasanya dah lama sgt aku tak update blog nih... Kekok lak nak menaip satu2 perkataan ni haa... Sejak balik dari umrah ni tak jenguk2le blog ni... Sian dia yek... Meh kita cerita skit pasal Kota Madinah Al-Munawwarah... zasssss gituuu..:)



Ni masa kat KLIA... anak2 buahan Aiman dan Ijat... leadernye si Abang


Antara para 'jemaah' yang mengiring dan menghantar kitaorang kat KLIA... Mak+Ayah+Mak Mentua+Pak Mentua+Adek Ipar+Biras+Adek beradik+Anak2 buah... sume ngikut.. yang takde adek ipar aku yg sedang bertugas kat Kastam, Senai... Bagi trip umrah ni kami menggunakan pakej umrah daripada Awang Yang Al-Mubarak Travel and Tours, Bertam, Melaka. Pakej umrah untuk 15 hari... 5 hari di Madinah dan 7 hari di Mekah. Harganya sangat berpatutan dengan servis yang bagus...


Group jemaah kitaorg menaiki Yamenia Airways... Ni masa transit kat Soekarno Hatta International Airport, Jakarta. Ramai gak  ibuk2 dan bapak2 dari Indon ni buat umrah yek.. Masa masuk je dlm flight tu kepala aku mcm nak pitam ngan mcm2 bau-bauan.. Bau minyak anginlah, makananlah... maklumle diaorg ni dah hampir lebih 8 jam dok dlm flight.. dah tak tentu arah rupenye... lagi pulak group Indon tu ramai yang tua2... sian diaorg... Dari KLIA ke Jakarta ambik masa lebih kurang 1 jam 50 min...



Ni le Yamenia Airways tu... takle segah MAS, OMAN or QATAR mahupun Arab Saudi nyer airbus... tapi sampai gak aku ke Mekah tu haa... lepas dari Jakarta kami transit lak kat Dubai... ( perjalanan lebih kurang 8 jam) tapi pic kat Dubai tak diambik sebab kepala aku dah 'pewai' habis... nak muntah n mabuk teruk... gitulah gambarannya kalau naik Yamenia ni kan.. Lepas tu ade lagi transit kat Sana'a, Yaman... (perjalan ambil masa 3 jam) Lepas tu baru berlepas ke Jeddah... (tambah 2 jam lagik)


Nak jugaaakk...:p


Akhirnya dah sampai di airport Jeddah


Dalam perjalanan ke Madinah tu sempatlah snap pic.. contohnye stesen minyak ni haa... Minyak cap "HANKOOK"... ko ade??


Taraaa... ni kenderaan kitaorg dari Jeddah ke Madinah, "Coaster" namanya... selama ni tengok kat tv je org naik coaster ni kat Arab... merasa aku naik coaster ni yang boleh memuatkan 24 org dlm satu masa.. hambik ko mcm ikan sardin dlm tu... perjalan nak ke Madinah ambik masa 6 ke 7 jam


Pemandangan di sepanjang perjalanan nak ke Madinah.. padang pasir yang sgt kering disamping cuaca yang agak panas terik ye... (mcm laporan kaji cuaca plk)


Nak tengok pokok hijau memang takdelah.. yang ade pokok kering jek kaler kuning..


Sampai dah kat hotel di Madinah.. haa kebetulan pulak hotel yang menempatkan jemaah group Al-Mubarak ni kat bawah tu ade kedai jual pelbagai barangan termasuk pakaian... adoii sakit mate aku ni menahan daripada juling dek jualan kat situ..hehe.. 


Antara jemaah umrah yang paling kecik.. Fayat (5 tahun), Faiq (11 tahun).. diaorang ni adek beradik.. memang rapat ngan En. Azman (panggilan diaorg kat hubby aku) Aku pulak dipanggilnya Aunty Sarah.. suke hatilah koranglah.. janji ade ade 'aunty' kat depan tu..


Kat lobi hotel apeke namenye tu... WASEL HOTEL... gitulah gamaknye


Batang pokok kurma dibuatnya tiang lampu... kreatip gak pak arab ni...


Di bandar Madinah... masa ni musim dingin tu yg aku berbungkus bagai tuh... sejuk tapi kering... kulit ade rasa gatal2 skit..


Nampak pokok kurma je tak perasan lak En. Azman menyengeh kat bwh pokok tu..ngeh..ngeh!


Kat Madinah suasana dan tempat mcm ni dipanggil Pasar Lambung.. sebabnye penjaja2 jalanan ni kalau jual barang2 terutama pakaian diaorang akan kirai n lambung2 baju tu sambil jerit 10 Riyal...10 Riyal...Halal..Halal... haa gitu le lebih kurang... penjaja2 kat sane ramai yang pandai berbahasa Melayu.. so tak susah kalau nak berurusan utk jual beli tu... 


Sebahagian dalam kawasan Masjid an-Nabawi..sangat  indah dan cantek... Di sinilah juga terdapat Makam Rasulullah S.A.W dan sahabat2nya


Pemandangan yang mungkin sekali seumur hidup kita dapat lihat..:)




Di hadapan salah sebuah pintu masuk Masjid an-Nabawi


Ni geng2 hubby aku...yaa omrah..omrah! Dari kanan Hamzah, Hubby, Nabil (Tuan punye Al-Mabarak Travel & Tours), Pakcik Razak dan Pakcik Din


Yang tengah tu Saadah (isteri kpd Hamzah kat ats td) dan Dila


Pemandangan di waktu senja.. sayu je hati bila kenangkan waktu ni.. tenang je..


10 Riyal.. 10 Riyal.. rambang mata dah si En Azman tu haa.. kiri kanan


Sementara tunggu waktu solat Asar atau Maghrib ginilah rupenye diaorg yang mls nk berulang-alik ke hotel.. tido baring je kat kawasan masjid tu.. senang..



Jalan2 di waktu petang


Gambar beramai-ramai


Ala-ala gazebo gituu..


Sidang makan beramai-ramai..


Suasana lepas sembahyang waktu Isya'.. sekali deru orang keluar masjid..


Sgt rindu waktu ni.. hisk..hisk..



Sempat lagik snap gambar kenangan dalam Masjin an-Nabawi


Aku pun same..hehe:)

Ini baru cerita Madinah Part 1.. banyak lagi cerita dan pengalaman menarik yang boleh kita kongsi bersama.. nantikan Madinah Part 2 pulak ye.. Assalamualaikum..:)